Let op bij zakelijk gebruik E-bike !

Terug naar nieuws overzicht

Artikel delen:

In toenemende mate worden e-bikes en speed-pedelecs steeds meer zakelijk gebruikt. Dat brengt voor de werkgever extra risico’s met zich mee. De bestuurder, uw werknemer, kan (letsel)schade oplopen zonder dat er sprake is van onveilige werkomstandigheden.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken voor de speed-pedelecs (harder dan 25 km per uur) en de e-bike (tot 25 km per uur). Hieronder worden ze dan ook apart behandeld

Speed-Pedelec (harder dan 25 km)
Speed-pedelecs zijn zowel volgens de Wegenverkeerswet als volgens de WAM : motorrijtuigen. De AVB-uitsluiting voor motorrijtuigen geldt daarmee ook voor speed-pedelecs. Voor speed-pedelecs moet dus een losse WAM-verzekering worden gesloten.

E-bikes (tot 25 km)
E-bikes zijn ook een motorrijtuig in de zin van de WAM, maar in een apart besluit van de WAM-verzekeringsplicht vrijgesteld. Dus er hoeft geen losse verzekering afgesloten te worden voor de e-bike.

In de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekeringen is echter een uitsluiting motorrijtuigen opgenomen. Dat zou betekenen dat ook schade door of met E-bikes is uitgesloten. Dat is niet echt fijn als er een werknemer met letsel, cq zijn jurist, een beroep op u doet als verantwoordelijke werkgever.

Het is daarom belangrijk om bij zakelijk gebruik van e-bikes goed na te gaan of de betreffende AVB-verzekeraar deze onder de dekking laat vallen en zo niet omdat aan te tekenen/ clausuleren op de polis.

Marten Bogmans
Register Makelaar in Assurantien

Meer nieuws

Kentekenplicht werkmaterieel per 1-1-2022 !

Vanaf 1 januari 2022 is er een kentekenplicht voor de meeste landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Zonder...

Lees meer

Corona en zorgkosten op vakantie in het buitenland.

De zomer komt eraan en vanwege alle versoepelingen wordt er steeds meer gekeken naar een...

Lees meer