E-steps en aansprakelijkheid. Pas op !

Terug naar nieuws overzicht

Artikel delen:

E-steps komen steeds meer voor en zijn een stuk minder onschuldig dan de meeste denken. Dit heeft er mede voor gezorgd dat er vanaf 1-1-2025 in Nederland een kentekenplicht geldt. !

Wat is een E-step ?
De E-step is heel kort gezegd een electrische scooterstep waar je op kan staan en die electrisch rijdt met een maximumsnelheid van 25 km per uur.

Onder welke verzekering valt de E-step ?
Je mag dit jaar nog de openbare weg op met een goedgekeurde step. Of dit het geval is, staat op de bijgaande website van het RDW Bijzondere bromfietsen | RDW. Indien de e-step niet goedgekeurd is mag er ook niet mee op de openbare weg worden gereden.

Kentekenplicht vanaf 1-1-2025
Vanaf 1-1-2025 gaat echter de kentekenplicht gelden voor alle bijzondere bromfietsen (waar ook de e-step onder valt) . Heeft u reeds een aangewezen bijzondere bromfiets dan mag u daar gebruik van blijven maken maar u moet de bijzondere bromfiets wel laten registeren in het kentekenregister van het RDW. Na de aanvraag tot registratie moet u een kentekenplaat op het voertuig bevestigen en dus ook zorg dragen voor een verzekering.

E-Step huren in het buitenland ?
E-steps worden veel gebruikt in buitenlandse steden. Maar pas op ! In het land waar je de e-step huurt is mogelijk geen verzekeringsplicht. Dus bij schade komen ze bij jou terecht. Omdat de E-step gezien wordt als een motorrijtuig kan dat niet ingediend worden op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). M.a.w. in dat geval kan de rekening voor letsel van de tegenpartij bij jou persoonlijk terecht komen.

Het is daarom goed om altijd na te gaan hoe de verzekering geregeld is in het buitenland. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 !

Meer nieuws

Kentekenplicht werkmaterieel per 1-1-2022 !

Vanaf 1 januari 2022 is er een kentekenplicht voor de meeste landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Zonder...

Lees meer

Let op bij zakelijk gebruik E-bike !

In toenemende mate worden e-bikes en speed-pedelecs steeds meer zakelijk gebruikt. Dat brengt voor de...

Lees meer