VVE’s opgepast vanaf 1-1-2018

Terug naar nieuws overzicht

Artikel delen:

Per 1 januari 2018 is de wetgeving verandert inzake achterstallig onderhoud. In 2018 zijn VvE’s verplicht om een minimale reservering te doen voor groot onderhoud in een reservefonds. Verzaakt het bestuur dit, dan kunnen bestuurders van de VvE onder omstandigheden zelf aansprakelijk worden gesteld !

Reservefonds
De Wet verbetering functioneren Vereniging van Eigenaars voorziet er in dat elke VvE een reservefonds opricht voor groot onderhoud. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan de gevel, het dak of de liften, maar ook duurzaamheidsmaatregelen zoals vloer- of dakisolatie vallen hier onder. De meeste VVE’s is onze ervaring hebben al een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of door een minimale reservering per jaar te doen ter hoogte van 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw.

Als er te weinig wordt gespaard is er onvoldoende geld in kas. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de VvE’s momenteel niet òf te weinig spaart. Met als gevolg dat er onvoldoende geld in kas is voor (tijdig) onderhoud. Heeft het bestuur verzuimd te reserveren, dan kan dit onder omstandigheden leiden tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bestuurders van een VvE kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld ! Dat is ook de reden dat we voor VVE’s verzekerd via MEB een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering adviseren.

Daarnaast is het, ook vanwege de nieuwe wetgeving, raadzaam voor bestuurders van een VvE om de persoonlijke aansprakelijkheidsrisico’s helder in kaart te hebben en te kijken of de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hierin voorziet.”

Maurice van Gils
Specialist Vastgoed MEB

Meer nieuws

Het belang van een cyberverzekering !

Als bedrijf heeft u in zijn algemeen een hele brede database bij van gegevens van...

Lees meer

Nieuwe wijn in oude zakken

Er gaan steeds meer geluiden op om vanuit de overheid een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen...

Lees meer